Fiziskā aktivitāte un cukura diabēts Rakstu sērija 9. raksts

Veco ļaužu aktīva dzīvesveida koalīcijas (Active Living Coalition for Older Adults – ALCOA in Canada) ieteikumi par vecāka gadagājuma cilvēku aktīvu dzīvesveidu

            Cukura diabēta pacientiem aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekošā daudzumā insulīnu, kas sašķeļ cukuru, līdz ar to organisms nesaņem pietiekošā daudzumā glikozi, kas nepieciešama enerģijas izstrādei. Asinīs palielinās cukura daudzums, kas ar laiku bojā asinsvadus, nervu sistēmu u.c. orgānus.

Pie I tipa diabēta, kas parasti veidojas bērnu un jauniešu vecumā, aizkuņģa dziedzeris izstrādā par maz vai nemaz neizstrādā insulīnu, tādēļ nepieciešams insulīnu ievadīt ar injekcijām.

 II tipa diabēts var izpausties vēlākos gados, to var kompensēt ar sabalansētu uzturu, fizisko aktivitāti, bet dažreiz jālieto medikamentus vai insulīnu.

II tipa diabēta riska faktori, kas nav ietekmējami:

  • cilvēka vecums 45 gadi un vairāk;
  • ģimenes anamnēzē diabēts;
  • piedzimstot dzimšanas svars virs 4 kg vai mātei grūtniecības laikā diabēts.

II tipa diabēta riska faktori, kas ir novēršami:

  • aptaukošanās;
  • mazkustīgs dzīves veids;
  • neracionāls uzturs;
  • augsts holesterola vai triglicerīdu līmenis asinīs;
  • cukura līmenis asinīs virs 6,6 – 6,9 mmol/L.

Pie cukura diabēta fiziskā aktivitāte var:

  • pazemināt cukura līmeni asinīs;
  • samazināt asinsspiedienu;
  • mazināt spriedzi un stresu;
  • stiprināt sirds muskuli;
  • palielināt plaušu ietilpību;
  • uzlabot cirkulāciju;
  • uzlabot miegu;
  • normalizēt svaru; celt seksuālo potenci.

Praktiski ieteikumi, kā veicināt fizisko aktivitāti vecāka gadagājuma cilvēkiem ar II tipa diabētu:

  • padarīt fizisko aktivitāti par neatņemamu dienas sastāvdaļu;
  • iet kājām, kad vien iespējams;
  • sākt aktivitāti pakāpeniski, turpmāk palielinot, sākumā 10 minūtes, tad arvien ilgāk;
  • katru dienu veikt fizisko aktivitāti vismaz 30 – 60 minūtes;
  • kopt un ārstēt pēdas, valkāt ērtus apavus no dabīgā materiāla, kas labi ventilējas.

Fizisko aktivitāti traucējošie faktori

            Bieži vien II tipa diabēts ir cilvēkiem, kas neievēro veselīga dzīvesveida ieteikumu (nesabalansēts uzturs, mazkustīgums, smēķēšana, alkohola lietošana u.c.). Viņu dzīves rutīna ir izveidojusi paradumus, kurus cilvēks nespēj mainīt, kamēr nav pārliecināts par iespēju mainīt dzīvesveidu. Nepieciešams pārliecināt šos cilvēkus, un  viena no metodēm ir uz problēmas risināšanu balstīta metode.

Ieteikumi, kas varētu palīdzēt risināt problēmu:

Pacienta apgalvojums

Argumenti, kā mainīt neveselīgos ieradumus

Man nav laika Pamēģiniet mājās dažus īsus vingrinājumus (10 min.)Plānojiet tālāk, pagarinot aktivitātes laiku nedēļas laikā.Ieteicams veidot pierakstus.
Man nav pietiekoši daudz enerģijas Sāciet lēni. Būt fiziski aktīvam nozīmē iegūt enerģiju, nevis to sev atņemt.Esiet saskaņā ar sevi! Plānojiet aktivitāti dienas laikā pēc izvēles. Sabalansējiet aktivitāti un atpūtu.Jums vēl būs daudz enerģijas, lai darītu to, kas jūs iepriecina
Tas ir pārāk dārgi Vingrojiet mājās. Veiciet soļošanu vai pastaigas, kas neko nemaksā. Veiciet mājas darbus (darbs dārzā, mājas tīrīšana, iepirkšanās), kas arī uzturēs jūs aktīvu.
Man nav motivācijas Atrodiet domubiedru vai draugu. centru. Izvēlieties aktivitāti, kasjūs iepriecina. Pastaigājieties ar draugu. Ja nevarat atrastdomubiedru, apmeklējiet tuvāko aktivitāšu. Plānojiet īslaicīgus un ilglaicīgus mērķus.
Es nejūtos droši        Izvēlieties aktivitāti, kas jums zināma un ērta, ko jūs esat darījis un, kas jums veicas. Izvēlieties nelielus mērķus un pakāpeniski palieliniet.
Man nepieciešamsatbalsts vai partneris Apmeklējiet aktivitāšu centru vai palūdziet draugu vai kaimiņu piebiedroties.
Man ir grūtības nokļūt uzcentru, klubu un tml. Izmantojiet transportu vai palūdziet kādu, lai aizved. Veicietaktivitātes mājās vai tuvākā vietā.
Traucē slikti laika apstākļi Veiciet aktivitāti mājās vai vingrošanas zālē.
Es jūtos slims vai esmuinvalīds Dariet iespēju robežās. Konsultējieties ar fiziskās aktivitātesekspertu. Dariet pēc izjūtas, sadaliet aktivitāti īsākos periodos visā dienas laikā

 

Visvienkāršākā un vecāka gadagājuma cilvēkiem piemērotākā fiziskā aktivitāte ir pastaiga svaigā gaisā. Tas ir vienkāršs un jauks fiziskās aktivitātes veids, sevišķi, ja cilvēks ir aizņemts vai nav naudas speciāliem fiziskiem vingrinājumiem, tenisam, golfam vai peldēšanai. Viss, kas vajadzīgs, lai dotos pastaigā, ir ērti apavi, ērts apģērbs, kas piemērots sezonai un laika apstākļiem, laba griba un patīkams partneris. Parki, takas, birzis un meži ir brīnišķīgas vietas pastaigām.

Materiāls apskatīts tālmācības kursu materiālos „Geriatrijas pamati. Veco laužu aprūpes un saskarsmes īpatnības”.

Vairāk var lasīt http://www.alcoa.ca/e/index.htm        Diabetes Project

Turpmāk vēl ALCOA ieteikumi par veselīgu dzīvesveidu

Viens komentārs uz “Fiziskā aktivitāte un cukura diabēts Rakstu sērija 9. raksts”

  1. Margarita Rupenheite rakstīja:

    Feb 13, 17 at 20:01

    Informāciju par Jūsu bērna ārstēšanu, uzturu un dzīvesveidu vislabāk var sniegt ārstējošais pediatrs. Ņemiet vērā viņa ieteikumus. RBKUS ir vislabākie ārsti un māsas, kuri kompetenti par bērnu ārstēšanu.
    Ar cieņu, Margarita


Komentējiet