Gados veco cilvēku sociālā integrācija Īrijā

 Sapņo un runā par saviem sapņiem bez bailēm

Bealtaine festivāls  1. – 30. maijs  2010.

 

Bealtaine ir īru nacionālās mākslas festivāls, kurā tiek parādīta vecākā gadagājuma cilvēku radošā darbība. Festivāls notiek visā Īrijā katru gadu maijā un tajā piedalās tūkstošiem  dalībnieku dažādos mākslas veidos.

   Festivāla nosaukums radies no seno ķeltu svētkiem, kuri senos laikos  katru gadu pavasarī notika Īrijā un saistīti ar saules atgriešanos. Bealtaine nozīmē spožā uguns (bright fire). Bealtaine festivālā vecākā gadagājuma cilvēki svin savu atdzimšanu, radošo darbību un izaugsmi. Bealtaine koordinē  Age & Opportunity (vecums un iespējas) – nacionālā organizācija, kura dibināta 1996. gadā ar mērķi veicināt vecākā gadagājuma cilvēku iesaistīšanu sabiedriskajā dzīvē, viņu it kā spožu atdzimšanu, līdzīgi kā katru pavasari atgriežas saules spožums.

Dublinas pilsētas pašvaldības dažādie departamenti ar katru gadu arvien vairāk iesaistās Bealtaine. Šogad Dublinas Mākslas centrs, Dublinas publiskās bibliotēkas, Dublinas Mākslas galerija The Hugh Lane piedalījās, lai izveidotu iespaidīgu un aizraujošu programmu ar dažādiem pasākumiem: deju svētkiem, koru dziedāšanu, izstādēm, galeriju diskusijām, dzejas lasījumiem,  mūzikas pasākumiem, filmu noskatīšanos, teātra izrādēm un mākslas darbnīcām.

Viens no iespaidīgākajiem pasākumiem bija Dawn Chorus (Rītausmas koris) pirmā uzstāšanās. Apmēram seši simti cilvēku bija sapulcējušies jūras krastā agrā rītā: ģimenes kopā ar vecāko paaudzi, bērniem un pat suņiem. Daudzi bija atbraukuši jau iepriekšēja vakarā un nakšņojuši teltīs, automašīnās, satinušies segās, citi cēlušies divos, trijos no rīta un braukuši lielus attālumus, lai ar saullēktu būtu jūras krastā. Šeit bija sapulcējušies dažāda vecuma un interešu cilvēki no Īrijas pilsētām un laukiem. Viņus vienoja sajūsma un vēlme piedzīvot brīnumu, kopā dziedāt un svinēt dzīves skaistumu. Plkst. 6.00 Inishowen Gospeļu kora 30 dalībnieki baltos tērpos iznāca no klintīm jūras krastā dziedādami un sizdami plaukstas. Mūzika cēlās no klintīm, skanēja pāri jūras krastam un dažādu paaudžu cilvēki bija vienoti dziesmā un sajūsmā, paceltām rokām viņi sveica sauli, dzīvi un bija vienoti pārdzīvojumā.

Visu maija mēnesi notika pensionāru pasākumi: senioru klubos, veco ļaužu aprūpes iestādēs, pansionātos, pilsētu un ciemu  klubos, bibliotēkās, mākslas galerijās u.t.t.  Pasākumus  organizēja un atbalstīja dazādas sabiedriskās kustības:

  • Creative exchanges (Radoša pieredzes apmaiņa)-mākslas pielietojums veco ļaužu aprūpes iestāžu personāla un iemītnieku pieredzes bagātināšanā,
  •  Go for life (Dzīvo aktīvi) – veicina veco ļaužu iesaistīšanu sporta un fiziskās aktivitātes pasākumos,
  • AgeWise – grupu diskusijas par eidžismu dažu politiķu un pakalpojumu sniedzēju darbībā, kas ietekmē veco cilvēku dzīves kvalitāti,
  • Aging with Confidence (novecošana ar pašcieņu) – palīdz cilvēkiem uztvert mūža nogali ar pozitīvu attieksmi  par savu veselību un labsajūtu,
  • Get vocal-   Īrijas sabiedrības veco cilvēku  balsu stiprinašana

Patiesi aizraujoši redzēt tik daudz pasākumus, kas saista  dažādu grupu gados vecākus cilvēkus. Radoša sadarbība izveidojusies starp Rakstnieku grupu, Centrālo bibliotēku,  Mākslas centru, dažādiem koriem. Deju svētku dalībniekiem skaista un pozitīva sadarbība ar gados vecākiem cilvēkiem  no Dublinas Sporta un Attīstības departamenta un kaimiņpilsētu senioriem. Bealtaine Mākslas festivālā iesaistīts ikviens un visi un tajā reāli katram atrodas kaut kas interesants.

Katru gadu Bealtaine festivāls norit ar savu devīzi. Šī gada devīze bija:  Sapņo un runā par saviem sapņiem bez bailēm

Tēma aizgūta no ASV dzejnieka Anthony S. Abbott dzejoļa „Kas cilvēkiem vajadzīgs?”

What do men want? I don’t know.                                                                  

The right to grieve and not be mocked,

to touch and be touched, to walk

beyond the porch steps of the soul,

to have dreams and speak them without fear.

To lie under the willow tree of love.

To seek truth in whispers not in shouts.

 

Kas cilvēkiem vajadzīgs? Es nezinu.

Tiesības bēdāties un netikt izsmietam,

Sajust un tikt sajustam,

izteikt savus dvēseles pārdzīvojumus,

Sapņot un runāt par saviem sapņiem bez bailēm.

Gulēt zem mīlestības jaukā koka.

Izteikt patiesību klusi nevis kliedzot.

 

Veco ļaužu organizācijas Age & Opportunity goda prezidente Mamo McDonald rakstīja: „Bealtaine festivālā piedalās simtiem organizatori un tūkstošiem dalībnieki visā Īrijā un tiek aptverti ļoti daudzi mākslas veidi. Tad, kad cilvēki iesaistās kādā radošā procesā, viņu enerģija kļūst redzama. Ja viņi iesaistās Bealtaine pasākumos kopā ar citiem, viņi izstaro gaismu uz tiem, kas ir ap viņiem. Bealtaine ir kā gaismas avots, kas staro pār visu valsti”.

 

Vairāk var lasīt un redzēt video un foto:

http://bealtaine.com/

http://bealtaine.com/what-bealtaine

Komentējiet