Stresa māksla

Jebkura problēmas risināšana un konfliktsituācija ir saistīta ar emocionālo spriedzi un bieži runājam par stresu, kas saistīts ar šīm situācijām. Visizsmeļošāko informāciju par stresu sniedz šīs teorijas pamatlicējs Hanss Selje grāmatā „Mana mūža stress”

Stresa jēdziena izskaidrojums

Termins stress  ir ticis lietots tik brīvi un attiecināts uz tik daudzām jomām, ka laikam gan visvieglāk ir saprast, kas stress nav. Stress nav tas pats, kas nervu depresija, sasprindzinājums, nogurums vai nomāktība.

 Stress ir raksturojams vienīgi kā organisma nespecifiska atbilde uz jebkuru prasību.

Vienos un tais pašos apstākļos stress var radīt garīgu izsīkumu, nervu sabrukumu, sirdslēkmi, astmu vai muskuļu nogurumu.

     No stresa nevajadzētu vairīties un no tā izvairīties nemaz nav iespējams, jo pilnīgi novērst stresu nozīmētu iznīcināt pašu dzīvību. Ja jūs no sava organisma vairs neko neprasāt, jūs esat miris. Jo vairāk mēs uzzināsim, kādi blakusapstākļi nosaka stresa izpausmes un ar kādiem līdzekļiem iespējams valdīt pār savu dzīves stresu, jo vairāk mēs varēsim baudīt eistresu, kas ir mūsu eksistences aromāts. Tas mums dod vienīgo kanālu, pa kuru mēs varam izpaust savus talantus, atbrīvoties no savas enerģijas, gūt laimi.

     Ikvienam no mums jāiemācās pazīt, kas viņam ir  pārstress (hiperstress), proti, tāds stāvoklis, kur viņš ir pārsniedzis savas pielāgošanās spējas robežas, un kas – nepietiekams stress (hipostress), kur viņš cieš sevis realizācijas trūkumu (fizisku nekustīgumu, garlaicību, iespaidu badu). Pārkairinātība ir tikpat slikta kā mokas, ko rada neiespējamība izpaust sevi un atrast brīvus noplūdes kanālus savai iekšējai muskuļu vai psihes enerģijai.

     Autora skatījumā dzīves stresam ir četri paveidi, kaut arī visraksturīgākajās nespecifiskajās izpausmēs tiem visiem ir pamatā tas pats centrālais fenomens. To varētu ilustrēt šādi:

stresa shema

Tātad mūsu uzdevums ir balansēt starp vienlīdz postošajiem hipostresa un hiperstresa spēkiem, rast iespējami daudz eistresa un līdz minimumam samazināt distresu.

Vairāk skat. materiāli un tālmācības materiālos Konfliktu cēloņi un risināšanas iespējas veselības aprūpē

Komentējiet