Rīcības plāns pie saslimšanas ar Coronavirus 19

Ilva Banka-Okorie

Pārpublicēts no https://www.facebook.com/

Vēlos iedot rīcības plānu, ja gadījumā coronavirus Jūs sastop.

Četrus gadus Rīgas Stradiņa universitātē pasniedzu 5. kursa medicīnas studentiem akūto pulmonoloģiju, tagad esmu sertificēts onkologs ķīmijterapeits.

Es to uztveru kā vienu no pieredzēm manā dzīvē, no kuras nav iespējams izvairīties, un mani nevada panika vai bailes. Tāpat kā īpaši nebaidos saslimt ar gripu, tāpat uztveru Covid-19. Labāk saslimt ātrāk un atsākt savu ierasto dzīvi. Stress novājina imūnsistēmu un paaugstina risku.

Es neesmu sagādājusi 10 kg griķu, bet:

*uzticamu termometru

*2-3 tīras pidžamas, zeķes

*jūras ūdeni degunam, daudz salvetes

*palagus, papildus segas

*termosu, plaušu, kumelīšu tēju, C vitamīnu

*sejas masku, cimdus, īpaši, ja nedzīvo viens

*paracetamolu, ja nepieciešams pazemināt temperatūru

Visi zin, ja parādās koronavīrusa slimības simptomi, tad sazinieties pa tālruni 8303. (Pasakiet vai esat devies uz kādiem rajoniem, kur izplatās COVID-19 vai arī jums bijis ciešs kontakts ar kādu, kam ir diagnosticēts COVID-19.)

Balstoties uz jūsu simptomiem un informāciju, ārsts var nozīmēt COVID-19 testu.

Bet tagad pie ārstēšanas, kas vairums gadījumu notiek mājās un ir vieglā formā, ka citi pat nepamana simptomus.

Pašlaik pie COVID-19 nav ieteicami pretvīrusu medikamenti mājas lietošanai. Visa ārstēšana ir vērsta uz simptomu mazināšanu un tā ietver:

*Nepazemināt temperatūru kas ir līdz 39 grādiem. Jo tas ir brīdis, kad jūsu organisms cīnās ar vīrusu un tas iet bojā pie augstas temperatūras. Tikai tad, ja tā iet augstāk par 39, tad uz pieres, pakrūtē aukstā ūdenī samērcētu dvieli. Ja tas viss nelīdz – paracetamolu 1-2 tableti pa 500mg.

*Izteikti silti dzērieni visu laiku, lai kopumā sanāk virs 2 litriem. Tas nepazemina temperatūru un mitrina gļotādas. Te derēs jebkas, labāk, protams, plaušu, kumelīšu tēju, ūdeni ar medu.

*Ja kakls ir iekaisis, tad skalot 4x dienā ar sālsūdenī u.tml. Pusglāzē silta ūdens izšķīdina pustējkaroti sāls un ar šķīdumu pāris minūtes skalo rīkli.

*Ja “tek” arī deguns, tad to skalo ar sālsūdeni, ko var arī nopirkt.

*Ja ir pievienojies klepus, tad ļoti svarīgi ir gļotādu mitrināt, tāpēc daudz dzert un vairākas reizes dienā elpot kumelīšu (arī citu ārstniecības augu) tvaikus. Tēja katliņā uzvārās, izslēdz , galvu virsū un pa 10-15 min elpot tvaikus. Pāri galvai dvielis.

*Iztīrīt bronhus no krēpām labi palīdz regulāri elpošanas vingrinājumi. Piemēram, trīs reizes no vietas caur degunu veic dziļas ieelpas un caur muti (lūpas svilpītē) maksimāli strauji visu izelpo. Bet darīt sēdus vai guļus.

*Var līmēt sinepju un piparu plāksterus, lietot klepus sīrupus un, ja klepus neļauj naktīs gulēt, var noderēt medikamenti, kas nomāc klepu.

*Uz ēšanu nevajag koncentrēties, ķermenis pats pateiks priekšā ko vajag. Ja ēst negribas, tad nevajag, tā ir papildus slodze organismam.

Galvenais ir dzert lielu daudzumu šķidruma.

Ja temperatūra nekāpj augstāk par 38,0, tad vēlams pat mākslīgi to paaugstināt, guļot zem 3 segām ar zeķēm kājas un tēju termosā. Šādi jūsu organisms ātrāk varēs atbrīvoties no vīrusa. Un pēc lielās svīšanas iet ātrā dušā, sausa pidžama un atkal taisīt karstuma tūri.

Pāris dienas šādu mocību un Jums jābūt atkal veselam, brīvam no Covid-19.

Visas ārstēšanas laikā jānodrošina stingra izolācija no veselajiem ģimenes locekļiem, lietojot atsevišķu vannas istabu (ja nav iespējams, tad dezinfekcija katru reizi), traukus, dvieļus utt. Nēsāt masku. Ģimenes locekļiem lietot cimdus un dezinfekcijas līdzekļus.

Īpaši, izlietotās salvetes jāliek atsevišķā miskastē ar vāku, dubultu maisu.

Veiksim un veselu saprātu mums visiem

Stiprina imūnsistēmu – pilnvērtīgs uzturs un gara pastaiga ārā katru dienu.

https://www.facebook.com/

Komentējiet