Fragmenti no grāmatas “Vingro ar prieku” 6. raksts

Ralfs Upmanis fitnesa treneris    Autors Ralfs Upmanis, fitnesa treneris  

Pārtikas piedevas

 Ikdienas uzturs nav iedomājams bez pārtikas piedevām, kas veicina organisma metaboliskos procesus, vēl jo vairāk tas jāievēro, ja dzīvesveids ir aktīvs un nodarbojaties ar fiziskajām aktivitātēm.

Antioksidanti aizsargā organismu pret brīvajiem radikāļiem. Aizsardzības sistēmu veido E, C vitamīns, beta karotīns, mikroelementi — cinks, mangāns, selēns — un fermenti. Vitamīnus un mikroelementus ar antioksidantu īpašībām nodrošina dažādības principam atbilstošais uzturs. Antioksidantu galvenie avoti — augļi, dārzeņi, graudu produkti. Sportistu uzturā antioksidantiem ir nepārvērtējama nozīme kā membrānu aizsargātājiem.

Aminoskābes un to lietošana kļuvusi ļoti iecienīta sportistu vidū, kas cenšas palielināt muskuļu masu. Aminoskābju preparāti efektīvāk nekā uztura olbaltumvielu aminoskābes tiek izmantoti muskuļu olbaltumvielu veidošanai.

Kreatīna sintēze notiek cilvēka aknās. Savukārt uzkrāšanās — muskuļos. Tam ir liela nozīme bioenerģētikā. Tas ir daudzu fizioloģisku procesu enerģijas avots. Reakcijas, kurās iedalās kreatīns, ir aminoskābju atjaunošanās process, veicina enerģijas rašanos un olbaltumvielu uzņemšanu, palielina treniņu intensitāti un attiecīgi proteīna nepieciešamību. Kreatīna izmantošana ir lietderīga, tomēr jāatceras, ka kreatīnu drīkst izmantot tikai pēc noteiktas shēmas, konsultējoties ar sporta ārstu.

Medus satur aptuveni 40 procentu fruktozes, tāpēc spēj veicināt ātru glikogēnu rezervju atjaunošanos pēc slodzes. Medus satur visus vitamīnus un daudzas minerālvielas: kāliju, dzelzi, kalciju, fosforu, magniju, kā arī daudz mikroelementu. Medus uzskatāms par vienkāršu ogļhidrātu avotu un tāpēc lietojams gan ogļhidrātu rezervju uzkrāšanai, gan to atjaunošanai. Tāpat jau sen zināms, ka medus ir darbspējas veicinošs un tautas medicinā populārs līdzeklis.

Ziedputekšņi ir vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju u. c. organisku vielu maisījums. Tie ir dabisks organisma stimulators. Ziedputekšņu lietošana var izraisīt apetīti.

Kofeīns, ko uzņemam ar kafiju, teorētiski var palielināt sportistu izturību. Kofeīns stimulē lipolīzi — tauku šķelšanu. Brīvās taukskābes ātrāk iekļaujas enerģētiskos procesos, neļaujot strauji samazināties glikogēna rezervēm. Tomēr kafijas kā stimulatora lietošanai ir arī negatīvi blakusefekti. Kofeīns var izraisīt sirds ritma izmaiņas — tahikardiju, bet galvenais, dehidratāciju, jo darbojas kā diurētisks līdzeklis.

Ideālā pasaulē mēs viegli varētu nopirkt svaigus, dabiskus un veselīgus pārtikas produktus. Bet modernajā pasaulē ir grūti izvairīties no apstrādātas pārtikas. Pārtikas piedevas ir ļāvušas izveidot plašu pārtikas preču klāstu. Patiešām, daži pārtikas produkti — kafijas krējums, deserts un beztauku maizīšu uzziežamie, ir pilnībā mākslīgi un bez pārtikas piedevām nevarētu pastāvēt. Partikas piedeva ir viela, ko neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku.

Koenzīms Q10. Koenzīms Q10 jeb ubihinons ir svarīgs ATF producēšanā, jo piedalās elektronu transportā. Laboratorijas pētījumi ir apliecinājuši ievērojamu Q10 ietekmi uz izturību, pateicoties mitohondriju skaita un oksidatīvās kapacitātes pieaugumam. Sportistu darbaspēju veicināšanai tiek izmantoti daudzi citi alimentāri līdzekļi: aminoskābes, vitamīni, minerālvielas, augu ekstrakti, produkti, piemēram, kviešu dīgstu eļļa, želatīns, alkohols. Zinātnieku laboratorijās visā pasaulē tiek meklētas jaunas iespējas izmantot alimentārus līdzekļus spēka, ātruma, vispārīgās un speciālās izturības palielināšanai. Ne visos gadījumos labi rezultāti laboratorijas apstākļos attaisnojas sporta praksē.

Pārtikas piedeva ir viela, ko neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu.

Ir aptuveni 300 atļautu pārtikas piedevu un vairāk nekā 3000 krāsvielu un aromatizatoru. Speciālisti lēš, ka gadā patērējam trīs kilogramus pārtikas piedevu. Jo vairāk apstrādātas un pārstrādātas pārtikas lieto, jo vairāk pārtikas piedevu patērē.

Vairāk informācijas:

http: //www.pateretaja-celvedis.lv/partika/partikas-piedevas.htm

Izvērtējot visus uztura aspektus, sapratīsiet, cik būtiska nozīme tam ir mūsu dzīvē. Veselīgs uzturs savienojumā ar piemērotu fizisko slodzi var dot pozitīvus rezultātus. Ja tomēr gaidītais rezultāts neapmierina un patiešām vēlaties izmēģināt ko kardinālāku, atcerieties — pirms ķeraties pie jaunākās diētas mēģināšanas, novērtējiet tās atbilstību tieši sev. Ir daži kritēji, kas būtu jāņem vērā, izvērtējot diētas piemērotību. Uzturam, kas paredzēts svara samazināšanai, ir jāatbilst šādiem kritērijiem:

• enerģijas deficīts sākot no 500 kalorijām dienā (t. i., starpība starp uzņemto un iztērēto kaloriju daudzumu);

• jāraugās, lai pietiekamā daudzumā tiktu uzņemtas organismam nepieciešamās olbaltumvielas, vitamīni un minerālvielas;

• ēdienam ir jābūt sātīgam, un, gatavojot to, jāņem vērā individuālās garšas īpatnības;

• ēdienu pagatavošanai jābūt praktiskai un vienkāršai. Gandrīz vienmēr diētu laikā uzturā pastiprināti jālieto ūdens. Pārdomājiet, vai diētas piedāvātās receptes ir reāli izpildāmas un nekaitē veselībai. Pirms sāksiet ievērot diētu, apsveriet iespēju konsultēties ar diētas ārstu.

Pirms sākt ievērot diētu — jāizvērtē visi par un pret!

Izvēlieties savai asinsgrupai piemērotu uzturu. Šī metode piedāvā katras asinsgrupas īpašniekam īpaši vēlamos un nevēlamos produktus, kuru atbilstība ir pārbaudīta laboratorijā. Šī uztura virziena radītājs ir Pīters Dž. D’Adamo.

Uztura pamatdoma:

• uzskata, ka noteikti proteīni, tā sauktie lecitīni, kas nonāk asinsvados, pieķeras pie tur esošajām asinsšūnām un tādā veidā kaitē organismam;

• kuri lecitīni kaitē asinīm, atkarīgs no asinsgrupas;

• asinsgrupas atšķiras ar to, vai asinsķermenīšos ir vai nav kāds antigēns, piemēram, A asinsgrupas asinsķermenīši satur antigēnu A, B asinsgrupa — antigēnu B, turpretim AB asinsgrupai ir abi antigēni A un B;

• D’Adamo novērojumi, ka dažādi lecitīni var pieķerties pie antigēniem dažādās asinsgrupās, pamudināja viņu izstrādāt uztura ieteikumus cilvēkiem ar dažādu asinsgrupu;

• D’Adamo uzskata, ja katrs cilvēks ēstu, ņemot vērā savu asinsgrupu, nebūtu problēmu ar lieko ķermeņa masu, kā arī nebūtu dažādu gremošanas traucējumu.

D’Adamo skaidrojums par asinsgrupu izcelsmi

0 asinsgrupa — attīstījusies pirms 40 000 gadiem, kad dzīves galvenā sastāvdaļa bija medības. Šīs asinsgrupas cilvēki labi panes gaļu, turklāt būtu jāpārņem tās dzīves apstākļi, tas nozīmē, ka medību vietā būtu pastiprināti jānodarbojas ar sportu.

A asinsgrupa — attīstījās pirms apmēram 20 000 gadiem, kad bija nostiprinājusies zemkopība, līdz ar to labi piemēroti graudaugu un piena produkti.

B asinsgrupa — attīstījusies apmēram pirms 10 000 līdz 15 000 gadiem Himalajos; tā kā šai grupai piemīt īpašas pielāgošanās spējas, var ēst gandrīz visu.

AB asinsgrupa — attīstījās tikai pirms apmēram 1000 gadiem. Cilvēkiem ar šo asinsgrupu būtu jāuzņem jaukts uzturs (A un B asinsgrupas uzturs). Šai grupai nav tik stipra imūnsistēma.

Daži katrai asinsgrupai piemēroti produkti

0 asinsgrupa

ieteicams — gaļa, putnu gaļa, jūras zivis, augļi, dārzeņi;

nav ieteicams — piens un piena produkti, kvieši un to produkti, kāposti, zemesrieksti, pistācijas, kartupeļi;

piezīme — ir problēmas ar glutēna sagremošanu, tas arī ir galvenais faktors ķermeņa masas pieaugumam.

A asinsgrupa

ieteicams — soja, labības produkti, pākšaugi, augļi, dārzeņi, zivis;

nav ieteicams — gaļa un desas, piens un piena produkti, olas

piezīme — organismā izdalās pārāk maz kuņģa skābes.

B asinsgrupa

ieteicams — gaļa, dārzeņi, augļi, piens un piena produkti;

nav ieteicams — kvieši, griķi, rieksti, putnu gaļa;

piezīme — izlīdzinošā pielāgošanās spēja tendēta uz lieko ķermeņa masu.

AB asinsgrupa

ieteicams — tofu siers, zivis, zaļie dārzeņi, gaļa (maza porcija), raudzēti piena produkti (maza porcija), zaļā tēja, ķiploki;

nav ieteicams — pupas, kukurūza, griķi, kvieši, sarkanā gaļa;

piezīme — pārāk jūtīgs gremošanas trakts.

Lai precīzāk noteiktu vēlamo un nevēlamo produktu sarakstu, tomēr ir jāveic īpašs tests, kurā pārbauda produktu ietekmi uz organismu, to skaitā asinīm. Tāpat strīdīgs varētu būt jautājums par organisma un asiņu pieradumu pie konkrētiem produktiem. Lai precīzāk noteiktu katra individuālo uztura karti, noteikti ir jāvēršas pie speciālista diētas ārsta.

Turpmāk vēl..

Komentējiet