Dārzeņi un augļi vecu cilvēku uzturā
Atslēgvārdi: Alcheimera slimība, augļi un dārzeņi, brokoļi, garšaugi, veselīgs uzturs senioriem
Augļi un dārzeņi bagātina uzturu ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Augļi un dārzeņi ir arī labs šķiedrvielu avots. Tajos ir maz tauku un kaloriju, tādēļ tie palīdz saglabāt veselīgu svaru.
Saskaņā ar pētījumiem, augļiem un dārzeņiem var būt arī cita pozitīva ietekme uz veselību. Piemēram, Lielbritānijā veikts pētījums pierāda, ka pat parastie, ikdienā lietojamie augļi un dārzeņi, var palīdzēt stiprināt vecu cilvēku atmiņu. Brokoļi, kartupeļi, apelsīni, āboli, redīsi satur vielas, kas iedarbojas tāpat kā medikamenti, kas paredzēti Alcheimera slimības ārstēšanai. Tādēļ lielāks šo augļu un dārzeņu patēriņš uzturā var samazināt šīs slimības attīstības risku. No visiem pārbaudītajiem augļiem un dārzeņiem vislielākais pret Alcheimera slimības potenciāls tika atklāts brokoļiem. Pagaidām gan vēl nav pierādīts, ka brokoļu ēšanai būtu tiešs pozitīvs efekts uz Alcheimera slimības novēršanu. Šobrīd pasaulē ar demenci slimo gandrīz 18 miljoni cilvēku, un tieši Alcheimera slimība ir biežākais demences iemesls. Līdz 2025. gadam šis skaitlis pieaugs līdz 34 miljoniem. Šīs slimības pieaugošās izplatības iemesli ir pasaules novecojošā populācija un aptaukošanās.
Savukārt cits, ASV veikts pētījums pierāda, ka augļu un dārzeņu sulās sastopamās vielām (polifenoliem) var būt svarīga loma Alcheimera slimības profilaksē. Tika atklāts, ka šīs slimības risks ir samazināts 75% no tiem vecajiem cilvēkiem, kuri dzēra augļu un dārzeņu sulas vismaz trīs reizes nedēļā salīdzinājumā ar tiem, kuri dzēra mazāk nekā vienu reizi nedēļā. Līdz šim ar Alcheimera slimības riska samazināšanu ir saistīti antioksidantu vitamīni, it īpaši E vitamīns. Taču jaunākie pētījumi atklāj, ka vairākiem polifenoliem no sulām ir spēcīgāks šūnu aizsardzības pret oksidāciju efekts.
Dienā apēdot vismaz 400 g augļu un dārzeņu, tas var palīdzēt samazināt tādu hronisko slimību, kā sirds asinsvadu slimību un ļaundabīgo audzēju veidu risku.
Vajadzētu censties apēst vismaz 5 porcijas augļu un dārzeņu katru dienu. Kopumā augļiem un dārzeņiem jāveido vien trešdaļa no dienā apēdamā uztura.
Viena porcija, piemēram:
- 3 ēdamkarotes salātu vai vārītu vai sutinātu dārzeņu,
- šķīvis dārzeņu zupas,
- viens vidēji liels auglis (piem. ābols),
- divi mazāki augļi (piem. plūmes),
- pusglāze sulas.
Jāizvēlas vietējie un sezonas dārzeņi un augļi, jo tiem ir visaugstākā uzturvēŗtība un tajos ir daudz vairāk vērtīgu vielu. Ēdienu gatavošanai var izmantot arī saldētos dārzeņus – uzturvielu zudumi tajos ir nelieli.