Sapņu dakteri darbu BKUS varētu uzsākt jau 2013. gada jūnijā, jūlijā

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca

No 6. līdz 7. novembrim Rīgā viesojas prof. Artūrs Eidelmans (Arthur Eidelman, Izraēla), Ābrams Kohens (Avraham Cohen, Izraēla) un Švili Jākovs (Shvili Yaacov, Izraēla), kas sniegs meistarklases un seminārus gan ārstiem, gan māsiņām par klaunu terapiju, kas kļūst aizvien izplatītāks visā pasaulē. Pirmo reizi profesionāli dakteri klauni sāka praktizēt 1986.gadā ASV, savukārt šobrīd pasaulē darbojas vairāk kā 30 dakteru klaunu organizācijas.

Biedrība Dr.Klauns sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, Izraēlas vēstniecības, uzņēmuma Food Union un P.Avena labdarības fonda Paaudze atbalstu 2013.gadā Latvijā plāno realizēt Sapņu daktera jeb Dakteru klaunu projektu.

„Klaunu terapija pasaulē kļūst aizvien populārāka. Aktīvas klaunu terapijas kustības ir ASV, Izraēlā, Rietumieropā un Krievijā. Visās slimnīcās, kur Sapņu dakteri parādās, vajadzība pēc viņiem mediķu ikdienas darbā tikai pieaug. Jau novembrī biedrība Dr.Klauns aicinās pietiekties apmācībām, pēc atlases procesa un intervijām apmācību procesu plānojam uzsākt jau februārī, pirmā prakse notiks pavasarī, bet pilnvērtīga darba sākums – jūnijā. Ceram, ka Latvijā Sapņu dakteri būs labi palīgi gan mediķiem, gan mazajiem pacientiem,” teic biedrības dibinātāja Marianna Milovska.

„Sapņu dakteru palīdzību visā pasaulē pielieto intensīvajā terapijā, neonataloģijas, onkoloģijas, ķirurģijas un rehabilitācijas nodaļās, kā arī ar autismu sirgstošiem bērniem un no vardarbības cietušu bērnu aprūpē. Izraēlas Sapņu dakteri (Dream Doctors) ir pirmie jaunā, revolucionārā medicīnas modeļa attīstītāji. Tie ir aktīvi mākslinieki ar medicīnisko un psiholoģisko sagatavotību, ar kuras palīdzību viņi tiek integrēti veselības aprūpes komandā un nodrošina dažāda veida aprūpi,” atzīmē prof. Artūrs Eidelmans.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša:„Lai veidoto bērniem draudzīgu slimnīcu un sekmētu atveseļošanās procesu, Bērnu slimnīcā strādā interešu izglītības pedagogi, kuri brīvajā laikā no medicīniskajām procedūrām ar rotaļām un spēlēm palīdz mazajiem pacientiem adaptēties slimnīcas vidē, jo ārstniecības un aprūpes procesā līdztekus vecāku mīlestībai un medicīnas personāla profesionalitātei liela nozīme ir mazā pacienta noskaņojumam. Esam veikuši gan teorētiskos, gan praktiskos priekšdarbus, lai ieviestu klaunu terapiju Bērnu slimnīcā. Būsim priecīgi, ja, realizējot šo projektu, vasarā Sapņu dakteri varēsim pieņemts darbā.”

„Šogad mēs atzīmējam Izraēlas un Latvijas diplomātisko attiecību nodibināšanas 20. gadadienu. Ar lepnumu varu teikt, ka šo gadu laikā esam veiksmīgi strādājuši kultūras, izglītības un ekonomikas jomās, kā arī padziļinājuši politisko dialogu starp abām valstīm. Vēlme veicināt zinātniskos jaunievedumus un akadēmisko izcilību, kā arī attīstīt moderno tautsaimniecību ir mūsu virzītājspēks, kur viena no galvenajām prioritātēm ir sociālā labklājība un rūpes par veselību un bērniem. Tādēļ mēs esam patiesi gandarīti, ka šis unikālais, ilgi lolotais Sapņu daktera projekts ir atradis savas mājas un realizāciju šeit, Latvijā,” savu gandarījumu pauž Izraēlas vēstniece Hagita Ben-Jākova.

Uzņēmuma Food Union ģenerāldirektors un valdes priekšsēdētājs Sergejs Beshmeļņickis:„Nav dzīvē nekā patiesāka un sirsnīgāka kā bērna smaids. To saprot ikviens vecāks. Turklāt bērna smaidam ir domino efekts – tas liek smaidīt un priecāties visiem apkārtējiem. Food Union mērķis ir vairot smaidus un pozitīvas emocijas ikviena dzīvē, bet īpaši bērnu. To darām, piedaloties dažādos bērnu izglītības, labklājības un veselības veicināšanas projektos. Nākamgad visas vasaras garumā ikviens varēs palīdzēt radīt smaidu mazajiem pacientiem, jo 1 santīms no katra iegādātā saldējuma Tio tiks novirzīts biedrībai Dr.Klauns, lai nodrošinātu Sapņu dakteru sagatavošanu un darbu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.”

„Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir lielisks paraugs tam, kā valsts uzņēmums spēj rast labākās un vērtīgākās sadarbības formas ar privātajām iniciatīvām. Fonds Paaudze ar slimnīcu sadarbojas jau vairākus gadus, un mēs redzam, kā tiek darīts viss iespējamais mazo pacientu efektīvai ārstēšanai un labsajūtai, uzturoties slimnīcā. Sapņu dakteri būs inovācija Latvijā, un mēs ceram, ka jau tuvākajā nākotnē palīdzēs bērniem ne tikai šajā slimnīcā,” atzīmē P.Avena labdarības fonda Paaudze padomes loceklis Aleksandrs Gafins.

Sapņu dakteri ir bērnu sociāli kulturālas rehabilitācijas kustība, kas balstās uz mākslas terapijas, klaunu terapijas un spēles terapijas principiem. Profesionālie Sapņu dakteri pirmo reizi parādījās ASV 1986. gadā, par šīs terapijas pamatlicēju tiek uzskatīts arī krievu mākslinieks Vladimirs Olšanskis. Pasaulē eksistē vairāk kā 30 klaunu terapijas organizāciju, kas apvieno sevī gan profesionāļus, gan brīvprātīgos. Eksistē dažādi klaunu terapijas nosaukumi – Clown Doctors, Medical Clown, Special Clowns, halologs (no vārda halotoloģija, tulk. ārstēšana ar smiekliem). Dakterus klaunus gatavo īpašas organizācijas, kuru apmācības process balstās uz zinātniskiem pētījumiem par smiekliem un humoru kā ārstniecības un aprūpes procesa sastāvdaļu. Daktera klauna praksē neeksistē reliģisko, valodas, dzimuma vai rases atšķirību.

Sapņu dakteris ir īpaši sagatavots profesionālis. Viņa darba arsenālā ir gan aktiera iemaņas, spēja kontaktēties ar bērniem, prasme smīdināt un rādīt trikus, gan īpaša psiholoģiskā sagatavotība, gan zināšanas par ārstniecības un aprūpes procesu, medicīniskām procedūrām, kā arī spēja improvizēt un elastīgi reaģēt netipiskās situācijās.

Sapņu daktera terapiju pielieto bērniem, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana un tie pārdzīvo psiholoģisku diskomfortu, kas nereti saglabājas pat pēc ārstēšanas beigām. Spēle, komunikācija, smiekli atgriež bērnu viņa ierastajā pasaulē pat slimnīcas apstākļos. Darbības mērķis ir palīdzēt bērniem aizmirst un pārvarēt bailes, sāpes, dažādas negatīvas emocijas, kas nereti ir ārstniecības procesā, veicot dažādas manipulācijas.

Sapņu dakterim bieži ir jautrs, smieklīgs vārds. Viņš nēsā baltu halātu ar lielām kabatām, kurās ir lelles, ziepju burbuļi u.c. brīnumi. Pavisam nedaudz grima un sarkans, apaļš deguns. Strādā divatā vai trijatā gan palātās, gan slimnīcu koptelpās. Dakteri klauni pie bērniem nāk regulāri – vienu vai divas reizes nedēļā. Klaunu terapijas pamatā ir improvizācija, kas balstās uz līdzdalības principu un konkrētā bērna iespējām, ļaujot tam justies kā notiekošās darbības centram.

Pārpublicēts   7. 11. 2012.  no   http://www.draugiem.lv/#/bkus/news/?p=8333481

Galerija    http://www.draugiem.lv/bkus/gallery/?aid=43745782

 

4 komentāri uz “Sapņu dakteri darbu BKUS varētu uzsākt jau 2013. gada jūnijā, jūlijā”

  1. Gunta rakstīja:

    Nov 08, 12 at 13:24

    Es laprāt abgūtu šo specialitāti!Esmu beigusi psiholoģijas skolotājs profesiju un ieguvusi sociālaš psiholoģijas bakalauru,vai man ir kādas iespejas piedalīties,vai tas atiecas tik uz mediķiem un aktieriem,vai tas ir par maksu…?Ja jā par kādu?Aktuāli,jo esmu bezdarbnieks.Patīk darbs ar bērniem…

  2. Romualds rakstīja:

    Nov 19, 12 at 23:28

    Esmu darbojies ilgus gadus ar cilvekiem,bijis gan par sagādnieku,tad viesu izklaidetaju,vadījis pasākumus,bijis pie skoleniem par pirātu,indiāni,meksikāni utt.,pie berniem uz bērnu dārziem gajis par jautro rūķi un darbojies kā rotaļu meistars.Pat draugi mani ieraugot,smaida jau pa gabalu.Mīlu bērnus un dzīvnieciņus,kas ir abpusēji,jo mazie jūt manu labvelīgo auru un labestību.Gribētu piesaistīties Jūsu piedavājumam.Ar cieņu.

  3. Margarita Rupenheite rakstīja:

    Nov 20, 12 at 08:36

    Sapņu dakteru projektu organizē BKUS. Ja Jūs interesē šis projekts, sazinieties ar BKUS personām. Varbūt šie cilvēki palīdzēs:

    Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece
    Tel.: 67064483 romena.namniece@bkus.lv
    Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Reinika
    Tel.: 67064483 ilze.reinika@bkus.lv

  4. a Anda rakstīja:

    Jun 18, 20 at 11:52

    ka klut par dr.klaunu?


Komentējiet