Palīdzi pareizi!

Imunitātes stiprināšanai katrs izvēlas paņēmienus un līdzekļus saskaņā ar pasaules uzskatu un pieejamiem finanšu resursiem. Cits kapā sīpolus, ķiplokus, jauc ar medu, dzērvenēm un veido kārtīgu “biobumbu”. Cits regulāri peldas vai vismaz norīvējas ar slapju dvieli. Aizņemti cilvēki biežāk izvēlas norīt tableti.

Izlasi sastāvu!

Pat ja parasti nav nekādas alerģijas, jārēķinās, ka organismam kāda no uztura bagātinātāju sastāvdaļām var būt pirmatklājums, tāpēc – pirms kaut ko sāc lietot, rūpīgi jāizlasa sastāvs un jāaprunājas ar farmaceitu.

Gribētos ieteikt nopirkt vienu plāksnīti un pamēģināt, lai justu, vai šis preparāts der, taču farmaceite Inga Borisova norāda, ka saskaņā ar likumu aptiekā tā nedrīkst darīt. “Drīkst dalīt tikai recepšu medikamentus, ja ārsts norādījis mazāku tablešu skaitu, lai pamēģinātu, vai pacients var lietot konkrēto medikamentu.” Citādi jebkurai plāksnītei jādod līdzi lietošanas, glabāšanas instrukcijas kopija, jānorāda sērija.

Pirms izlem kaut ko lietot uzturā papildus, labāk būtu aprunāties ar savu ārstu, piemēram, vai tiešām krampji kājās un grūtības koncentrēties varētu būt no magnija trūkuma.

Vienādiem simptomiem var būt dažāda izcelsme.

Ja nepatīk, kā organisms reaģē uz nopirkto preparātu, jāpārliecinās, vai tas tiek lietots saskaņā ar instrukciju. Lai nebūtu slikta dūša, kādas nepatīkamas atraugas, tablete vai kapsula jāuzņem kārtīgas ēdienreizes laikā. “Pati no rīta brokastis neēdu, negribas. Daudzi citi arī tā dara, bet vitamīnu, uztura bagātinātāju iedzer. Tas var izraisīt nepatīkamas izjūtas,” skaidro I.Borisova. Nevajadzētu arī uzreiz sākt ar maksimālo devu, kas norādīta konkrētajam preparātam, piemēram, pa divām kapsulām trīs reizes dienā. Jādod laiks organismam pierast. Tas attiecas ne tikai uz rūpnieciski ražotajiem, bet arī dabas dotajiem imūnsistēmas stiprinātājiem. Ja organisms pēkšņi saņems ķirbju vai ķiploku trieciendevu, kā atbildes reakcija var sekot caureja.

Ja ir paaugstināts risks saslimt – apkārt visi šķauda un klepo, svarīgi ir dzert vairāk ūdens, pat neatkarīgi no tā, vai papildus tiek lietoti tautas līdzekļi, zāļu tējas un farmācijas sasniegumi vai ne. Šķidrums palīdz aktivizēt vielmaiņu, izvada iespējamo vīrusu blakusproduktus, tā mazinot saslimšanas risku. I.Borisova atgādina, ka arī zāles, uztura bagātinātāji jāiedzer ar krietnu glāzi ūdens, ne pēdējo pēcpusdienas kafijas vai vakara tējas malku.

Deguns ir smalks mehānisms

Ilgstoši vai radikāli iejaucoties deguna fizioloģijā, to var sabojāt tiktāl, ka problēmas būs visu dzīvi, atgādina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas otorinolaringoloģe Kitija Daina.

Kā pirmo kļūdu iesnu ārstēšanā, kas nodara vairāk ļauna nekā laba, daktere nosauc ķiploka likšanu degunā.

Vispirms jau ķiploka sula var apdedzināt deguna gļotādu, jo ir ļoti spēcīga. Pastāv arī risks, ka ķiploks degunā iesprūdīs, bērns ar ieelpu ieraus dziļāk un veidosies plašs iekaisums. Svešķermeņa izņemšanai būs nepieciešams ne tikai speciālists, bet arī atbilstošs aprīkojums. Ķiploki ir lielisks fitoncīdu un C vitamīna avots, ar ko noteikti pavasarī vajag papildināt uzturu, bet degunā tam nav vieta. Ja vecākiem liekas, ka bērnam no tā ir labāk, var veidot “ķiploku krellītes” vai nolikt daiviņu uz spilvena, kad bērns guļ – fitoncīdi tiks ieelpoti. K.Daina min arī emocionālās labsajūtas nozīmi – ja vecāki tic, ka metode palīdz, mazinās stress un uzlabojas psiholoģiskais klimats ģimenē. “Ne tikai bērniem, arī lielajiem daudzas saslimšanas ir saistītas ar emocionālo diskomfortu,” viņa atgādina.

Neaizrauties ar pilieniem

Daļa vecāku cīņā ar iesnām izmantojot deguna skalošanu ar sālsūdens šķīdumu, taču K. Daina atgādina, ka to nevajadzētu darīt ilgāk par 10 dienām. “Deguna skalošana nav tāda pati ikdienas procedūra kā zobu tīrīšana vai mutes mazgāšana.”

Sālsūdens sausina un kairina deguna gļotādu, ilgstoša iejaukšanās var sabojāt smalko pašregulācijas mehānismu, ko izveidojusi daba. Tādēļ arī zīdaiņiem un bērniem līdz viena gada vecumam labāk neizmantot deguna pilienus, kas satur antihistamīnus, piemēram, “Olynt”, “Vibrocil” u.c., bet gan homeopātiskos medikamentus.

Turklāt, lietojot aerosolu, jāuzmanās, lai netraumētu deguna gļotādu – vislabāk, ja kāds pietur bērna galvu. Iespējams, deguntiņā sausa gaisa dēļ veidojas kroziņas, ko mazie pirkstiņi nepārtraukti vēlas rubināt. Tad var palīdzēt kādi pilieni, kuru sastāvā ir eļļa. “Tiklīdz kļūst labāk, vajadzētu pārtraukt gan skalošanas procedūras, gan deguna pilienu lietošanu,” pieteic ārste.

Būt prātīgiem

Mediķi atgādina, ka bērniem labāk veseļoties mājās. Slimnīcā vajadzētu ārstēties tikai smagākajos gadījumos un tad, ja ir augsts komplikāciju risks. Nereti vecāki kļūdaini domā, ka slimnīca ir visdrošākā vieta, un aizmirst, cik daudz dažādu vīrusu un infekciju tur sanāk vienuviet.

Ilze Vainovska, Alūksnes Ziņas  7. oktobrī, 2010

Komentējiet