Skābi un sārmaini uzturprodukti 4. raksts
Atslēgvārdi: maz sārmainie, mazāk skabi, produktu kategorija, Prof. Juris Leja, sārmainie, skābi un sārmaini uzturprodukti, skābie, vissārmainākie, visskābākie
Pārpublicēts no materia medica 10/20 Juris Leja RSU profesors, Dr.hab.med.
Organisma skābju – sārma līdzsvara traucējumi ir visai izplatīti, bet mūsu zināšanas par tiem vājas. Pacienti par šiem traucējumiem interesējas. Vēl vairāk – dzirdēts, ka rietumvalstīs cilvēka skābju – sārma līdzsvara korekcija ir ļoti populāra…
Uzturproduktu ietekmē šķirami divi aspekti:
- pašu uzturproduktu pH;
- uzturproduktu ietekme uz skābju-sārmu līdzsvaru → kā uzturprodukts pēc tā uzņemšanas maina organisma pH.
2. tabula Skābi un sārmaini uzturprodukti
Produktu kategorija |
Visskābākie |
Skābie |
Mazskābie |
Saldinātāji | Pārtikas saldinātāji,aspartāms | Baltais cukurs,brūnais cukurs | Melase, rafinēts cukurs |
Augļi | Zilenes, mellenes, dzērvenes, žāvētas plūmes | Skābi ķirši, rabarberi, konservēti augļi, želejas, ievārījumi, kaltēti augļi, svaigi augļi ar cukuru | Plūmes, pārstrādātas augļu sulas, dateles, granātāboli, cidonijas |
Dārzeņi, pākšaugi |
_ |
Kartupeļi bez mizas, raibās pupiņas, baltās pupiņas, cūku pupas, marinētas olīves | Vārīti spināti, sarkanās pupiņas, Briseles kāposti, lēcas |
Rieksti, sēklas | Zemesrieksti, valrieksti | Pekanrieksti, Brazīlijas rieksti | Ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas |
Eļļas | Zemesriekstu sviests | Kaņepju sēklu eļļa | Kukurūzas eļļa, sezama sēklu eļļa |
Gaļa | Liellopu gaļa, cūkgaļa, vēžveidīgie, ēdamie gliemeži, omāri, gliemenes, austeres, garneles, ķemmes gliemenes | Tītara, vistas, jēra gaļa | Brieža gaļa, jūras zivis, lasis, tuncis, truša gaļa, speķis |
Graudi | Kvieši, plēkšņu kvieši, baltie milti, mīklas izstrādājumi, makaronu ēdieni: nūdeles, makaroni, spageti | Rīsu izstrādājumi, mieži, griķi, kukurūza, auzu pārslas, rudzi | _ |
Olas, piena produkti | Govs siers, homogenizēts piens |
_ |
Olas, sviests, jogurts, paniņas, biezpiens, aitu tauki, saldējums, govs piens |
Dzērieni | Alus, bezalkaholiskie gāzētie dzērieni, spirtotie dzērieni, stiprie liķieri, vīni, citi alkoholiskie dzērieni | Kafija, koka-kola | Tēja |
Citi produkti |
_ |
Narkotikas un ķīmiskas vielas, medikamenti, pesticīdi, herbicīdi | Saldumi un konfektes, kakao un šokolāde |
Biškopības produkti |
_ |
_ |
Pārstrādāts medus |
Produktu kategorija |
Maz sārmainie |
Sārmainie |
Vissārmainākie |
Saldinātāji | Nerafinēts cukurs | Kļavu sīrups, rīsu sīrups | Stēvija |
Augļi | Apelsīni, banāni, ķirši, ananāsi, persiki, avokado, aprikozes, mandarīni, nektarīni | Dateles, vīģes, melones, vīnogas, kivi, āboli, bumbieri, rozīnes, maizeskoka augļi, avenes, zemenes | Citroni, arbūzi, greipfrūti, mango, papaija |
Dārzeņi un pākšaugi | Burkāni, tomāti, svaiga kukurūza, sēnes, kāposti, zirņi, kartupeļu mizas, olīvas, puķkāposti, selerijas, kacenkāposti, kolrābji, miežu dzinumi, kviešu dzinumi, skābēti kāposti, puravi, skābenes, rācenis | Ķirbji, zaļās pupiņas, bietes, selerijas, salāti, cukini, saldie kartupeļi, brokoļi, hlorella, gurķi, zaļās sinepes, pienenes,ēdamās puķes, baklažāni, kāļi, redīsi | Sparģeļi, sīpoli, dārzeņu sulas, pētersīļi, svaigi spināti, brokoļi, ķiploki, ūdenskreses, pastinaks, jūras kāposti, lucerna |
Rieksti, sēklas | Kastaņi | Mandeles, kokosrieksti |
_ |
Eļļas | Rapšu eļļa, avokado eļļa | Linsēklu eļļa | Olīveļļa |
Gaļa | Vistas krūtiņa |
– |
– |
Graudi | Amarants, prosa, melnie rīsi |
– |
– |
Olas, piena produkti | Sojas piens, sojas siers, kazas piens, kazas siers, sūkalas |
Mātes piens |
– |
Dzērieni | Ingvera tēja |
Zaļā tēja, žeņ-šeņa tēja |
Zāļu tējas, citronu dzēriens |
Citi produkti | Ābolu etiķis, lecitīna granulas, probiotiskas kultūras, sārmainie antioksidanti |
– |
– |
Biškopības produkti | Ziedputekšņi, jēlmedus |
Liepziedu, viršu medus |
– |
Garšvielas | Austrumu dārzeņi – maitake, daikons, pieneņu saknes, šiteki sēnes, kombu, reiši, nori, umeboši, vakame |
Kanēlis, karijs, ingvers, sinepes, čilli pipari, jūras sāls, dažādas zāles |
– |
Vēres 1. Gialamas A. Does point-of-care testing lead to the same or better adherence to medication? Med. J. Aust., 2009; 191: 487 – 491.
2. Leja J. Skābju – sārmu līdzsvara traucējumi. Izd. AML. Rīga, 1993. 18 lpp
3. Urtāne I., Čēma I.,Care I., Soboļeva U.,Barkāne B.,Akota I., Jākobsone G., Skaģers A., Vidžis A. Zobu, mutes dobuma, sejas un žokļu slimību un traumu diagnostikas un ārstēšanas tehnoloģijas. RSU. VSMTA, 21.-23. Lpp. 4. www.biomedx.com/pH/
Aigars rakstīja:
Mar 02, 13 at 13:26Dzērvenes garšas ziņā ir skābas (tāpat kā citrons), tomēr ir sārmu veidojošas. Tā ka – tabulā ar to ir aizšauts greizi.