Skābi un sārmaini uzturprodukti 4. raksts

   Pārpublicēts no materia medica 10/20     Juris Leja       RSU profesors, Dr.hab.med.

 

   zemenes                

 

 

 

 

 

 

Organisma skābju – sārma līdzsvara traucējumi ir visai izplatīti, bet mūsu zināšanas par tiem vājas. Pacienti par šiem traucējumiem interesējas. Vēl vairāk – dzirdēts, ka rietumvalstīs cilvēka skābju – sārma līdzsvara korekcija ir ļoti populāra…

 

Uzturproduktu ietekmē šķirami divi aspekti:

  • pašu uzturproduktu pH;
  • uzturproduktu ietekme  uz skābju-sārmu līdzsvaru → kā uzturprodukts pēc tā uzņemšanas maina organisma pH.

 

2. tabula  Skābi  un sārmaini uzturprodukti

Produktu

kategorija

Visskābākie

Skābie

Mazskābie

Saldinātāji Pārtikas saldinātāji,aspartāms Baltais cukurs,brūnais cukurs Melase, rafinēts cukurs
Augļi Zilenes, mellenes, dzērvenes, žāvētas plūmes Skābi ķirši, rabarberi, konservēti augļi, želejas, ievārījumi, kaltēti augļi, svaigi augļi ar cukuru Plūmes,  pārstrādātas augļu sulas, dateles, granātāboli, cidonijas
Dārzeņi, pākšaugi

_

Kartupeļi bez mizas, raibās pupiņas, baltās pupiņas, cūku pupas, marinētas olīves Vārīti spināti, sarkanās pupiņas, Briseles kāposti, lēcas
Rieksti, sēklas Zemesrieksti, valrieksti Pekanrieksti, Brazīlijas rieksti Ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas
Eļļas Zemesriekstu sviests Kaņepju sēklu eļļa Kukurūzas eļļa, sezama sēklu eļļa
Gaļa Liellopu gaļa, cūkgaļa, vēžveidīgie, ēdamie gliemeži, omāri, gliemenes, austeres, garneles, ķemmes gliemenes Tītara, vistas, jēra gaļa Brieža gaļa, jūras zivis, lasis, tuncis, truša gaļa, speķis
Graudi Kvieši, plēkšņu kvieši, baltie milti, mīklas izstrādājumi, makaronu ēdieni: nūdeles, makaroni, spageti Rīsu izstrādājumi, mieži, griķi, kukurūza, auzu pārslas, rudzi _
Olas, piena produkti Govs siers, homogenizēts piens

_

Olas, sviests, jogurts, paniņas, biezpiens, aitu tauki, saldējums, govs piens
Dzērieni Alus, bezalkaholiskie gāzētie dzērieni, spirtotie dzērieni, stiprie liķieri, vīni, citi alkoholiskie dzērieni Kafija, koka-kola Tēja
Citi produkti

_

Narkotikas un ķīmiskas vielas, medikamenti, pesticīdi, herbicīdi Saldumi un konfektes, kakao un šokolāde
Biškopības produkti

_

_

Pārstrādāts medus

 

Produktu kategorija

Maz sārmainie

Sārmainie

Vissārmainākie

Saldinātāji Nerafinēts cukurs Kļavu sīrups, rīsu sīrups Stēvija
Augļi Apelsīni, banāni, ķirši, ananāsi, persiki, avokado, aprikozes, mandarīni, nektarīni Dateles, vīģes, melones, vīnogas, kivi, āboli, bumbieri, rozīnes, maizeskoka augļi, avenes, zemenes Citroni, arbūzi, greipfrūti, mango, papaija
Dārzeņi un pākšaugi Burkāni, tomāti, svaiga kukurūza, sēnes, kāposti, zirņi, kartupeļu mizas, olīvas, puķkāposti, selerijas, kacenkāposti, kolrābji, miežu dzinumi, kviešu dzinumi, skābēti kāposti, puravi, skābenes, rācenis Ķirbji, zaļās pupiņas, bietes, selerijas, salāti, cukini, saldie kartupeļi, brokoļi, hlorella, gurķi, zaļās sinepes, pienenes,ēdamās puķes, baklažāni, kāļi, redīsi Sparģeļi, sīpoli, dārzeņu sulas, pētersīļi, svaigi spināti, brokoļi, ķiploki, ūdenskreses, pastinaks, jūras kāposti, lucerna
Rieksti, sēklas Kastaņi Mandeles, kokosrieksti

_

Eļļas Rapšu eļļa, avokado eļļa Linsēklu eļļa Olīveļļa
Gaļa Vistas krūtiņa

Graudi Amarants, prosa, melnie rīsi

Olas, piena produkti Sojas piens, sojas siers, kazas piens, kazas siers, sūkalas

Mātes piens

Dzērieni Ingvera tēja

Zaļā tēja, žeņ-šeņa tēja

Zāļu tējas, citronu dzēriens

Citi produkti Ābolu etiķis, lecitīna granulas, probiotiskas kultūras, sārmainie antioksidanti

Biškopības produkti Ziedputekšņi, jēlmedus

Liepziedu, viršu medus

Garšvielas Austrumu dārzeņi – maitake, daikons, pieneņu  saknes, šiteki sēnes, kombu, reiši, nori, umeboši, vakame

Kanēlis, karijs, ingvers, sinepes, čilli pipari, jūras sāls, dažādas zāles

Vēres   1.     Gialamas A. Does point-of-care testing lead to the same or better adherence to medication? Med. J. Aust., 2009;                         191: 487 – 491.

                2.     Leja J. Skābju – sārmu līdzsvara traucējumi. Izd. AML. Rīga, 1993. 18 lpp

                3.     Urtāne I., Čēma I.,Care I., Soboļeva U.,Barkāne B.,Akota I., Jākobsone G., Skaģers A., Vidžis A.  Zobu, mutes                                 dobuma, sejas un žokļu slimību un traumu diagnostikas un ārstēšanas tehnoloģijas. RSU. VSMTA, 21.-23. Lpp.                         4.     www.biomedx.com/pH/

                           www.neslimo.lv

4 komentāri uz “Skābi un sārmaini uzturprodukti 4. raksts”

  1. Viktorija rakstīja:

    Jul 05, 12 at 12:47

    Labdien! Līdz šim nekādi neesmu varēsu saprast kamdēļ dažādu autoru sastā’ditās tabulas par šārmainajiem un skābajiem produktiem atšķiras – kā piem. viens autors kivi pieskaita pie ļoti sārmaina, cits pie vienkārši sārmaina, zemenes-cits pie skābo produktu saraksta, cits pie nedaudz sārmaina. Tāpat ir ar persikiem, nektarīniem un daudziem citiem produktiem. Vēlējos noskaidrot, kā tad ir patiesībā :)!?
    Paldies!

  2. Aigars rakstīja:

    Mar 02, 13 at 13:26

    Dzērvenes garšas ziņā ir skābas (tāpat kā citrons), tomēr ir sārmu veidojošas. Tā ka – tabulā ar to ir aizšauts greizi.

  3. Margarita Rupenheite rakstīja:

    Mar 17, 13 at 07:51

    Kā redzējāt, medkursi.lv ir pārpublicēta informācija. Prof. Lejas kompetenci neapšaubu, tāda tabula publicēta žurnālā.

  4. Aivars rakstīja:

    Jul 10, 13 at 14:56

    Es arī nesaprotu kāpēc dažādās vietās atšķiras tabulas, kaut minēts, ka doti rādījumi pēc nokļūšanas organismā tas ir sagremojot vegetarisms.lv.,failiem.lv un šeit ir daudz atšķirību. Kam , lai tic……


Komentējiet