Organisma skābju – sārmu līdzsvara traucējumi – 3. raksts

Par organisma skābju-sārma līdzsvara korekciju

Ja skābju-sārmu līdzsvars un vispārējais stāvoklis ir traucēts, to iespējams un vajag koriģēt.

Organisma dabiskās sārmu rezerves palielina:

  • pozitīvas emocijas;
  • līdzsvarots uzturs;
  • mērena fiziska slodze. Pārlieku lielas fiziskas slodzes gadījumā veidojas laktāts (acidoze) un cilvēka pašsajūta pasliktinās;
  • sārmainas minerālvielas;
  • A un D vitamīns;
  • Preparāti, kas veicina magnija absorbciju.

Praktiski padomi:

  • uzturā ieteic ietvert 80% sārmu (bāzes) un 20% skābes saturošu produktu (skat. 2. tabulu);
  • neēst daudz. Pirms maltītes ēst dārzeņus un augļus. Ēst vietējos dārzeņus (ap 70% svaigus, 30% apstrādātus). Dzert svaigi spiestu sulu.
  • barību košļāt ilgi, līdz siekalas to samitrina. Tad uz barību jau sāk darboties siekalu enzīmi.
  • ēšanas laikā dzert maz;
  • izmantot produktus, kas nesatur konservantus.

Organisma dabiskās skābju rezerves palielina:

  • sēklu eļļas;
  • C vitamīns;
  • kalcija preparāti;
  • cīņa pret urīnceļu infekcijas slimībām.

Uzturproduktu ietekme uz skābju-sārmu līdzsvaru

Uzturproduktu ietekmē šķirami divi aspekti:

  • pašu uzturproduktu pH;
  • uzturproduktu ietekme  uz skābju-sārmu līdzsvaru → kā uzturprodukts pēc tā uzņemšanas maina organisma pH.

Stipru skābumu (pH =5,0 – 5,5) izraisoši uzturprodukti: cepts uzturs, liellopa un cūkas gaļa, baltais cukurs, alus, gāzēti dzērieni, mākslīgi saldinātāji, smalkmaizītes, siers, valrieksti.

Vidēju skābumu (pH = 6,0 – 6,5) izraisoši uzturprodukti:  augstākā labuma miltu izstrādājumi, rīsi, popkorns ar sāli un sviestu, čipsi, kartupeļi, siļķe, forele, lasis, store, saldināts jogurts, saldinātas augļu sulas, pupas, zaļi banāni, vīns (uzskata, ka vīns īpaši kaitīgs zobiem, jo to malko lēnām un ilgi), marinētas olīves, kafija, cilvēka kaitīgākais ieradums – smēķēšana.

Vāju skābumu un neitrālu vidi (pH = 6,5 – 7,0)  izraisoši uzturprodukti: olas baltums, govs un kazas piens, pilngraudu sausiņi, sēņu mērce, nerafinēti krekeri, garneles, fruktoze, anšovi.

Lai mutē mazinātu skābo vidi, pēc katras ēdienreizes ieteic lietot košļājamo gumiju vai apēst siera gabaliņu (tas mazina/novērš maltītes ietekmē radušos skābo vidi). Ja starp ēdienreizēm dzer kafiju vai tēju, ir labi pievienot pienu.Cukura vietā būtu pievienojami cukura aizstājēji, kas skābu vidi neizraisa.

Stipri sārmainu vidi (pH = 8,5 – 9,0) izraisošie uzturprodukti: dārzeņu sulas, bumbieri, rozīnes, citroni, arbūzi, ananasi, melones, kivi, mango, papaija, vīnogas bez kauliņiem, žāvētas dateles un vīģes, malti cigoriņi, sparģeļi, brūnaļģes, laims (pievieno ūdenim, lai padarītu to sārmainu).

Interesanti, ka skābi citrusaugļi  organismā veicina sārmainu vidi.

Vidēji sārmainu vidi (pH = 7,5 – 8,0) izraisoši uzturprodukti: kartupeļi ar mizu, kāposti, bietes, kāļi, svaigas zaļās pupas, ķirbji, brokoļi, pipari, paprika, zemenes, avenes, biezsula, bambusa dzinumi, gurķi, ķirši, baklažāni, svaigi kokosrieksti, mandeles.

Vāji sārmainu vidi (pH = 7,0 – 7,5) izraisoši uzturprodukti: ūdens, tomāti, banāni, sīpoli, olas dzeltenums, dabiskais medus, diedzēti graudi, Briseles kāposti, sojas produkti, ingvera tēja, apelsīni.

Pārpublicēts no materia medica 10/2011

Juris Leja

RSU profesors, Dr.hab.med.

Turpinājums sekos

Komentējiet