Latvijas māsas aprūpes darba un profesionālās tālākizglītības pieredze Anglijā

Pārpublicēts no draugiem.lv Māsu grupas diskusijas par māsas darbu ārpus Latvijas

               Es pašlaik strādāju UK, Z-Velsā par māsu aprūpes mājā. Šeit nokļuvu pateicoties”Viktor Wolf company”. Šī kompānija piedāvāja 2 mēnešu apmācības kursus Latvijā (Rīgā un Liepājā). Kursu ietvaros papildinājām  angļu valodu un guvām ieskatu Anglijas veselības aprūpes sistēmā, kā arī tikāmies ar kolēģēm no Anglijas. Kursu beigās ierakstījām video savu CV, notika telefonintervijas ar iespējamiem darba devējiem. Kompānija nokārtoja visus dokumentus un pēc divām nedēļām es jau noslēdzu darba līgumu.

              Aprūpes māja, kurā es strādāju ir privāts uzņēmums. Šeit ir 30 klienti, kas iedalās divās grupās: nursing un residental. Nursing klienti ir ar smagām veselības problēmām, kuriem nepieciešama kvalificētu māsu aprūpe. Residental klientiem  nav smagu medicīnisku problēmu, bet nepieciešama aprupētāju palīdzība ikdienā.  Katrs klients ir reģistrēts kādā no ģimenes ārstu praksēm.

                Aprūpes mājā strādājam dienas un nakts maiņas.  Dienas maiņa parasti ir no 8-20 vai 8-14 un 14-20, bet nakts maiņa no   20-8.  Dienas maiņā strādā viena māsa un 4-5 aprūpētāji, bet nakts maiņā 1 māsa un          2 aprūpētāji. Darbs sākas ar dežūras nodošanu, kurā piedalās visi tajā dienā strādājošie. Māsa ziņo par visu, kas viņas maiņā noticis un darba sadalījumu šai dienai. Visi ziņojumi jānodod arī rakstveidā. Pēc dežūras nodošanas dienas māsa apmeklē katru rezidentu un novērtē viņa veselības stāvokli. Ja nepieciešams, tad no 9-10 var sazvanīt ģimenes ārsta praksi un pieteikt ārsta vizīti. Tad no 8-12 māsa dod medikamentus, veic nepieciešamās pārsiešanas un analīzes, asistē ārstam vizītes laikā, saskaņo nepieciešamo izmeklējumu laikus slimnīcās un pasūta  tiem transportu. Pēc katrām 2,5  nostrādātām stundām ir   10 min. atpūtas pauze, bet pusdienlaikā – 20min.pauze. Tad atkal no 13 un 17 izsniedz medikamentus. Visas maiņas garumā māsai jāatbild uz telefona zvaniem, jāpalīdz citiem klientu aprūpē iesaistītajiem kolēģiem, jāsniedz informācija klientu radiniekiem, kā arī jāpiedalās mājas  ikdienas sociālajās aktivitātēs.

              Kad klients iestājas aprūpes mājā, viņam tiek izveidots fails ar aprūpes plāniem: viņa veselības problēmām, riska novērtējumi un šajā failā katras dežūras beigās māsa raksta savu ziņojumu par visu, kas ar klientu šajā dienā noticis. Katrai māsai ir iedaliti    4-5 klientu faili, kas katru mēnesi ir jāpārskata, jāizanalizē esošie vai jāpievieno jauni aprūpes plāni. Šie faili reizi 6 mēnešos tiek kontrolēti no atbilstošām veselības uzraudzības iestādēm.

              Šeit māsām arī  jāapmeklē dažādi kursi, bet tos pilnībā apmaksā darba devējs, kā arī kursos pavadītās stundas tiek iekļautas darba samaksā. Atšķirībā no Latvijas, māsas šeit ir ar ļoti šauru, noteiktu specializāciju un atsevišķas procedūras, piem,   i/v injekcijas, asins analīzes drīkst veikt tikai pēc speciālu kursu beigšanas.

Sarunā ar citām kolēģēm un darba devējiem noskaidroju, ka māsas no Latvijas ir pieprasītas tieši savu plašo zināšanu un  praktisko iemanu dēļ.

Sigita Skulte, māsa ar profesionālā darba pieredzi Latvijā. Papildina savas zināšanas un prasmes Anglijā.  Pēc atgriešanās Latvijā varēs sniegt interesantu pieredzi savām kolēģēm.

3 komentāri uz “Latvijas māsas aprūpes darba un profesionālās tālākizglītības pieredze Anglijā”

  1. ilze rakstīja:

    Sep 16, 12 at 13:09

    Labdien,varbut kads varetu iedot sis kompanijas kontaktus,par cik ari esmu beigusi medmasu skolu,veletos stradat anglija.

  2. Margarita Rupenheite rakstīja:

    Sep 16, 12 at 20:21

    Labdien, Ilze!
    Es sazināšos ar Sigitu. Ja viņa iedos koordinātes, sazināsieties.
    Informēšu turpmāk.
    Margarita

  3. Margarita Rupenheite rakstīja:

    Sep 17, 12 at 09:30

    Kompānijas interneta adrese-www.victorwolf.co.uk.
    Lai veicas, Margarita


Komentējiet