Laiks sulu kūrēm?
Atslēgvārdi: dārzeņu un augļu sulas, karotinoīdi, ogļhidrāti, olbaltumvielas, pareizi strukturēts ūdens, Rūta Bērziņa-Bērzīte, šķiedrvielas, taukos šķīstošie vitamīni
Bioloģe, bioķīmiķe, biotehnoloģe un biologijas zinātņu doktore Rūta Bērziņa – Bērzīte.
Uzskats, ka dārzeņu un augļu sulu dzeršana ir labākais veids, kā ziemā nodrošināt organismu ar vitamīnu un minerālvielu rezervēm, ir ļoti populārs, tomēr apstrīdams.
Dzerot tikko spiestu sulu, lielākais guvums veselībai ir pareizi strukturēts ūdens, diemžēl, tajā saglabājas vien niecīga daļa auga vērtīgo uzturvielu – tikai ūdenī šķīstošās. Viss labums, kas saistīts ar šūnu struktūrām, un tā ir visvairāk, paliek biezumos.
Aizraušanās ar sulām nāk veselībai par labu tikai tad, ja apzināmies: arī šķiedrvielas, olbaltumvielas, saliktie ogļhidrāti, kas paliek izspaidās, organismam ir tikpat vajadzīgi. Tāpēc, lietojot tikai sulu, nevis augli vai dārzeni, zaudētais noteikti kaut kā jākompensē.
Protams, pat atšķaidīta un mazvērtīga sula ir nesalīdzināmi veselīgāka par jebkuru no krāsainajiem burbuļūdeņiem.
- Burkānu sula – vitamīnu tajā pamaz, lielākā vērtība ir karotinoīdi. Pārvēršot šos dārzeņus sulā, divas trešdaļas karotinoīdu paliek biezumos.
Ja dienas karotinoīdu devu, kas nepieciešama cilvēka organismam, iespējams nodrošināt ar diviem vidēja lieluma burkāniem, kāpēc sulu kūrēs caur sevi pumpēt to, ko organisms tik un tā nespēj izmantot? Turklāt tam vajadzīgie karotinoīdi ir arī visos salātos, zaļajās lapās, ogās un augļos, tāpēc nav pareizākais visu uzņemt tikai ar vienu augu.
Sula, kas iegūta no pieciem kg burkānu, satur tikpat daudz karotinoīdu, cik 1,7 kg neizspiestu dārzeņu.
- Apelsīnu sula – augļi novākti negatavi, migloti un pārcietuši transportēšanu, ilgi turēti noliktavās – kādi tur vairs vitamīni? Bet mēs priecājamies: tikko izdzēru glāzi svaigas apelsīnu sulas – veselībai. Jāapzinās, ka šāds dzēriens der tikai garšu dažādošanai.
- Lieliska ir svaigi spiesta ābolu sula – organismam tiek daudzi vērtīgi ūdenī šķīstošie savienojumi, turklāt dzērienam nav papildus jāpievieno taukvielas, kā tas nepieciešams burkānu sulai.
- Ļoti laba ir ķirbju sula; tai noteikti pielejama karotīte eļļas.
- Izteikti dziednieciska visu ziemu ir kāpostu sula. Pretaudzēju vielas, ko tā bagātīgi satur, šķīst ūdenī, tomēr, lai izvilinātu no šķidruma visu krāšņo vitamīnu buķeti, noder arī taukvielas piedeva.
- Īsts veselības dārzenis ir sarkanās bietes, tikai jāatceras, ka to sula vislabāk garšo kopā ar kādu citu, piemēram, ābolu sulu. Un pirms dzeršanas stundu vai pusotru jānostāvina – likta lietā uzreiz, ta var izraisīt spazmas.
- Nevajag aizmirst kartupeļu sulas labās īpašības, kas nezūd arī ziemā – mazina iekaisumus, veicina audu atjaunošanos, regulē kuņģa darbību. Vislabāk to spiest no nemizotiem rozā šķirņu bumbuļiem un garšīguma uzlabošanai sajaukt kādu citu, piemēram, ābolu sulu.
- Sulu jaukšana prasa zināšanas, jo viena aplam izvēlēta sastāvdaļa var mazināt pārējo iedarbību.
- Vislabāk lietot katru sulu atsevišķi.
- Augļu un ogu sulas vēlams nejaukt ar sakņaugu un dārzeņu sulām; izņēmums – tomātu un ābolu sula, jo tās ne ar vienu sulu nekaujas.
- Ja tomēr veido sulu maisījumu, vislabāk sader tie augi, kas nogatavojušies vienā laikā.
- Nepārcentieties ar garšaugu pievienošanu pamatsulai – ne vairāk kā divas tējkarotes uz glāzi!
- Biešu sulu pirms lietošanas nepieciešams apmēram divas stundas nostādināt, lai nerastos spazmas.
- Sulām, kas satur taukos šķīstošos vitamīnus un karotinoīdus, ieteicams pievienot eļļu vai krējumu – aptuveni tējkaroti taukvielas uz glāzi sulas.
- Neatstāt neapēstus biezumus!Ieteicama recepte:
Biezumiem, kas paliek pēc burkānu vai kāpostu sulas gatavošanas, pievieno garšvielas, rīvmaizi, ja vēlas – olu. Izveido mazas kotletītes, cep brūnas.
Šo masu var gatavot uz pusēm ar gaļu, bet burkānu un kāpostu vietā tik pat labi garšo arī citi dārzeņi.
Fragments no grāmatas: „Aizslēposim pēc avotkresēm!”
Selga Amata, Rūta Bērziņa – Bērzīte